Kan du presentere deg selv?
Hei, jeg heter Oskar og kommer fra Molde. Jeg er en rolig type som liker brettspill.
Kan du fortelle litt om studieløpet ditt?
Jeg tok 4,5 år med TAF (automatikerutdanning) på videregående, og etter det jobbet jeg et halvt år hos Kongsberg Maritim og ett år hos NKSS. Nå er jeg i gang med 2. året på NORGINSA.
Hvorfor valgte du å studere i Frankrike? Hvorfor akkurat Toulouse?
Det var egentlig litt tilfeldig. Jeg visste at jeg ville studere ingeniørfag i utlandet, og så oppdaget jeg NORGINSA-programmet. Det som gjorde det spesielt interessant, var at man kunne reise til Frankrike sammen med en norsk gruppe og studere med andre nordmenn. I tillegg var det enkelt å søke.
Hvordan var dine første uker i Frankrike? Var det for eksempel lett å finne bolig?
Før studiestart hadde jeg allerede vært en tur i Toulouse på ferie. Den første uka gikk mest med til å bli kjent med klassen, og etterpå fulgte 4 uker med språkkurs. Så startet forelesningene. I begynnelsen virket det hele litt kaotisk, men det ble raskt en naturlig del av hverdagen.
Har du møtt på noen vanskeligheter, for eksempel med språket?
Språket er litt som et tveegget sverd – det er gøy å lære, men også krevende. Man kan bli ganske sliten av å være omgitt av et fremmedspråk hele tiden, spesielt siden all undervisning er på fransk. Det kan også være litt utfordrende å komme i kontakt med franskmenn hvis man ikke selv tar initiativ.
Hvilke kulturforskjeller har du lagt merke til?
Arbeidsdagene i Frankrike er lengre enn i Norge. En annen ting er den tydelige forskjellen mellom universiteter og Grandes Écoles. Studentene her er også yngre, og franskmenn har en mye sterkere høflighetskultur enn vi er vant til.
Hvordan er studentlivet i Frankrike?
Studentlivet i Frankrike er veldig bra, og Toulouse er en livlig by som er tilrettelagt for studenter. INSA, skolen min, føles som et sosialt sted hvor man kjenner mange og gjenkjenner de fleste ansiktene rundt seg.
Og hva med undervisningen?
Det er mye mer obligatorisk undervisning enn i Norge, og mange praktiske undervisningsøkter – eller «TP» som franskmennene kaller det. Det er et pluss.
Undervisningen fokuserer ofte mer på det som gjennomgås i forelesningene enn på pensumlitteraturen. Det kan være litt skummelt å gå glipp av for mange timer, men etter hvert i studieløpet blir det heldigvis litt mer fleksibelt.
Ville du anbefalt andre å studere i Frankrike?
Ja, absolutt. Jeg tror alle har godt av et utenlandsopphold for å få kjenne på hvordan det er å være utlending.
Hva er ditt beste råd til en som ønsker å studere i Frankrike?
Følg drømmen din og utforsk alle mulighetene som finnes. Samtidig er det viktig å tenke gjennom hvem du er som person, før du bestemmer deg.
Vil du vite mer om studier i Frankrike?
Besøk siden til Campus France eller kontakt oss på e-post: studier@france.no.