Kategorier
Universiteter

Fra Sætre til Paris – Henriks erfaringer med å studere ved Sciences Po

Studenthistorier

Kan du presentere deg selv?

Jeg heter Henrik, er 25 år og kommer fra Sætre på Hurumlandet. På videregående var jeg på utveksling i Tyskland i et år, hvor jeg lærte meg tysk og fikk smaken på utlandet. Jeg ble ferdig med et femårig studieløp ved Sciences Po Paris for litt over et år siden. Jeg tok bachelor ved campusen i Reims og master i Paris.

Det siste året har jeg jobbet som juniorekspert ved EFTA-hovedkvarteret i Genève, og jeg er nå i ferd med å bli sikkerhetsklarert for å begynne på aspirantkurset til Utenriksdepartementet.

Kan du fortelle litt om studieløpet ditt?

Jeg søkte meg til Sciences Po våren 2018, først og fremst på grunn av deres tverrfaglige tilnærming. Sciences Po Paris har syv campuser, men bare to av dem, Reims og Le Havre, tilbyr undervisning på engelsk. Siden jeg ikke snakket fransk, valgte jeg Reims.

Jeg hadde to utrolig spennende år i Reims, men det tredje året ble litt rart på grunn av pandemien. I 2021 flyttet jeg til Paris for å ta masteren min der. I løpet av det siste året på masteren fikk jeg jobb som geopolitisk rådgiver hos Kering. Dette var et jobb/studie-system som finnes i Frankrike, kalt «alternance». Arbeidsspråket var fransk, og det bød på noen utfordringer, men først og fremst forbedret det språkkunnskapene mine betydelig. Jeg setter stor pris på at jeg fikk den muligheten og at jeg våget å tre ut av komfortsonen min.

Hvorfor valgte du å studere i Frankrike? Hvorfor akkurat Reims?

Jeg har alltid vært glad i Frankrike. Landet har mye bra å by på, som god mat og god vin. Etter utvekslingen i Tyskland følte jeg at jeg hadde fått litt selvtillit til å bo i utlandet, så jeg ønsket å oppleve mer. Jeg kikket på noen universiteter i Storbritannia, men ønsket å lære meg et nytt språk, så da ble det Frankrike.

I tillegg til at Reims hadde undervisning på engelsk, spesialiserer de seg på relasjoner mellom Europa og Nord-Amerika, og campusen i Reims er den største av de to engelskspråklige.

Hvordan var dine første uker i Frankrike?

Den første tiden var litt krevende. Bare 10 dager etter at jeg kom til Frankrike, falt jeg ned fra et tre og brakk armen. Jeg måtte opereres og tilbrakte nesten en uke på sykehuset – uten å kunne et ord fransk! Det gjorde at jeg mistet den første uken med fag. På grunn av den strenge oppmøtepolitikken i Frankrike, holdt noen av professorene på å stryke meg, men det ordnet seg heldigvis til slutt. Det var en bratt læringskurve inn i voksenlivet!

Samtidig var de første ukene også preget av nye vennskap, læring og spennende utfordringer.

Har du møtt på noen vanskeligheter, for eksempel med språket?

Undervisningen de første fire årene var på engelsk, og det gikk stort sett helt greit. Nordmenn er jo heldige med mye engelskeksponering og er som regel ganske flinke i andrespråket sitt. Det var selvfølgelig litt vanskeligere førsteåret, men jeg vil absolutt anbefale nordmenn å ikke være redde for engelskspråklige studier. Det gjorde det kanskje litt vanskeligere å lære seg fransk raskt, men etter hvert ble det bedre.

Hvilke kulturforskjeller har du lagt merke til?

Det hendte at studentmiljøene delte seg litt mellom franske og internasjonale studenter, men jeg fikk meg likevel mange franske venner. Jeg ble mer og mer integrert i løpet av studiene.

Den franske skoledisiplinen var en stor omvelting fra det jeg var vant til. I tillegg er det mye større fokus på mat, og franskmenn er generelt mindre reserverte enn nordmenn. Det franske samfunnet er også mye mer formelt.

Hvordan er studentlivet i Frankrike?

Sciences Po tok mesteparten av tiden min, så man må belage seg på at studiene, studiefester og venner fra studiene vil utgjøre det meste av utenlandstilværelsen.

Det er ikke alltid så lett å bli kjent med franskmenn, så integreringen kan gå litt sakte. På bachelorstudiet var det mange hjemmefester, og på masteren dro vi mye på barer og restauranter. Jeg var også aktiv i ANSA Frankrike og deltok på flere sosiale sammenkomster i den forbindelse.

Når det gjelder boligsituasjonen min, bodde jeg først et stykke unna campus i Reims sammen med en franskmann og en italiener som ikke gikk på samme studie. Etter det flyttet jeg nærmere campus og bodde med medstudenter fra Sciences Po. I Paris bodde jeg på mange forskjellige steder. Ett år i Bastille, noen måneder i Tolbiac, og en måned i Le Marais. Jeg bodde også i åtte måneder sammen med en eldre dame i Trocadero.

Og hva med undervisningen?

Medstudentene mine var veldig disiplinerte, og fagnivået var høyt. Klasseromsstrukturen var veldig annerledes, med en hierarkisk og rigid undervisningsstil. Et godt eksempel på dette var at en av lærerne mine ikke orket å lese igjennom en innlevering jeg hadde, fordi jeg ikke fulgte metodikken vi hadde lært om i timene.

Tross noen utfordringer, setter jeg stor pris på undervisningen jeg fikk. Den hjalp meg å bygge arbeidsmoral og ledet til mange gode, lærerike diskusjoner.

Ville du anbefalt andre å studere i Frankrike?

Absolutt. Jeg anbefaler det veldig. Å studere i et annet land bygger karakter. Utenlandsopphold gir økt forståelse og toleranse, og jeg tror verden blir et bedre sted hvis flere tar muligheten til å tre ut av komfortsonen og bli kjent med et fremmed land og en annen kultur.

Frankrike har mye å by på, og det er spennende å se hvordan landet både ligner og skiller seg fra Norge. Rent praktisk er Frankrike nærmere enn man skulle tro! Hvis du studerer i en annen norsk by, må du ofte ta fly dit uansett, så det er ikke så stor forskjell. En flytur mellom Oslo og Bergen føles ikke nødvendigvis så mye lenger enn en flytur mellom Oslo og Paris.

Jeg står 100% inne for denne anbefalingen, men jeg vet at ikke alle er klare for å bo i utlandet. Man må være forberedt på å føle ensomhet noen ganger, og at enkelte utfordringer kan være vanskeligere når man er langt hjemmefra. Men hvis man er klar over det og er ute etter noe nytt og spennende – da sier jeg bare: kjør på!


Vil du vite mer om studier i Frankrike?

Besøk siden til Campus France eller kontakt oss på e-post: studier@france.no.