Kategorier
Universiteter

Fra Oslo til Caen – Ingrids erfaringer med å studere fransk didaktikk i Frankrike

Studenthistorier

Kan du presentere deg selv?

Hei, jeg heter Ingrid, er 20 år gammel og kommer fra Oslo. Jeg har vært i Frankrike to ganger: først i Fontenay-le-Comte gjennom Institut français de Norvège, og senere et år med studier i Caen.

Kan du fortelle litt om studieløpet ditt?

Jeg tok et ettårsstudium (60 studiepoeng) i fransk didaktikk gjennom NTNU. Det er egentlig et etterutdanningstilbud for lærerstudenter, men det er åpent for alle som vil fordype seg i franskkunnskaper og lære mer om fransk kultur. For meg var dette året et fint alternativ til et «friår» på folkehøgskole.

Hvorfor valgte du å studere i Frankrike?

Da jeg dro til Frankrike første gang, på videregående, ville jeg utfordre meg selv. Jeg hadde hørt mye om det franske skolesystemet, og det virket spennende å oppleve en helt annen hverdag enn den vi er vant til i Norge.

I tillegg ønsket jeg å lære et nytt språk så godt at jeg faktisk kunne bruke det i fremtiden.

Hvordan var dine første uker i Frankrike? Var det for eksempel lett å finne bolig?

Årsstudiet i didaktikk i Caen er et samarbeid mellom NTNU og Universitetet i Caen, så de er vant til å ta imot nordmenn. Den første tiden gikk derfor ganske greit.

Boligmarkedet kan være litt presset, men det ordner seg som regel raskt. Universitetet hjelper også med de administrative tingene man må fikse når man flytter.

Har du møtt på noen vanskeligheter, for eksempel med språket?

I starten er det vanskelig. Man føler at man ikke kan noe, men etter hvert lærer man mer, og plutselig snakker man fransk. Før jeg dro til videregående, kunne jeg ikke forestille meg at jeg skulle klare å gå på skole og prestere på samme nivå som franske ungdommer.

Svaret er at når man hører språket rundt seg hele tiden og må hoppe ut i det, skjer det nesten av seg selv! Det er utrolig hvor raskt hjernen kan tilegne seg et nytt språk.

Hvilke kulturforskjeller har du lagt merke til?

Det franske skolesystemet er veldig annerledes. Lærerne er mer direkte, men i Caen opplevde jeg dem som veldig støttende også.

Det viktigste er å akseptere at fransk kultur ikke er norsk kultur. Hvis man respekterer det og tar ting som de er, blir man godt tatt imot.

Hvordan er studentlivet i Frankrike?

Studentlivet i Frankrike er ofte mer tidkrevende enn i Norge. Mange franske studenter har ikke tid til å jobbe ved siden av studiene.

Undervisningen er også mindre selvstendig og mer obligatorisk, men dette avhenger av hvilket studie man tar. Når det er sagt, er studentlivet sosialt og morsomt, akkurat som i Norge. Det er alltid spennende arrangementer og aktiviteter å bli med på.

Ville du anbefalt andre å studere i Frankrike?

Ja, absolutt! Kanskje ikke nødvendigvis en hel grad, men et par måneder eller et år med utveksling. Noe av det mest givende er vennene og bekjentskapene man får, i tillegg til alle de nye perspektivene, erfaringene og opplevelsene.

Hva er ditt beste råd til en som ønsker å studere i Frankrike?

Hopp ut i det! Ikke vær redd – franskmenn kan virke litt skumle i starten, men når man blir kjent med dem, er de faktisk veldig hyggelige.


Vil du vite mer om studier i Frankrike?

Besøk siden til Campus France eller kontakt oss på e-post: studier@france.no.