Kategorier
Kultur Arkitektur Ideer

Tilbakeblikk på «Nuit des idées» 2024

«Nuit des Idées» 2024 ble arrangert i både Stavanger og Oslo, med et særlig fokus på borgerengasjement og ulike former for samarbeid rundt såkalte «tredje steder» – åpne og fleksible møteplasser som fremmer sosial interaksjon og fellesskap.

Institut français de Norvège hadde invitert Antoine Burret, sosiolog og ekspert på tredje steder, Martin Colomer-Diez, direktør for kulturell utvikling ved CENTQUATRE Paris, og Per Arne Alstad, daglig leder for TOU Scene i Stavanger. Arrangementet strakte seg over to dager, fylt med spennende diskusjoner og inspirerende samtaler.

Den første dagen ble holdt på TOU Scene, et velkjent tredje sted i Stavanger som står overfor utfordringer knyttet til gentrifisering. Dette var en ideell ramme for å samle lokale aktører, gründere og akademikere til diskusjoner om aktuelle spørsmål og problemstillinger knyttet til byutvikling. Diskusjonene var engasjerende og pågikk til langt ut på kvelden.

Målet var å gjøre diskusjonene så inkluderende som mulig, og deltakerne, som hovedsakelig kom fra Stavanger-regionen, engasjerte seg aktivt i samtalene med de inviterte gjestene. De diskuterte et bredt spekter av temaer, som sosial blanding, restaurering av gamle bygninger og utfordringer knyttet til byutvikling.

Diskusjonene berørte flere sentrale temaer, inkludert hvordan offentlige rom kan bidra til å styrke fellesskapet, hvilken rolle eiendomsutviklere spiller i byplanlegging, samt andre relevante spørsmål av betydning for lokalsamfunnet.

Den andre dagen ble arrangert i Oslo, i samarbeid med Gamle Munch og XMunchX, med et spesielt fokus på fremtiden til det gamle Munchmuseet på Tøyen. Dagen var delt opp i to deler.

Først ble erfaringer fra tredje steder delt, med innspill fra Danmark, Norge og Frankrike. Deretter ble diskusjonene rettet mot de konkrete utfordringene knyttet til det gamle Munchmuseet.

Som en del av programmet ble det arrangert debatter og gruppearbeid, der lokale innbyggere og andre interesserte fikk muligheten til å dele sine tanker og ønsker om hva de håper museet kan bli i fremtiden. Hvilket potensial har bygget?

De mange innspillene åpnet for nye perspektiver og muligheter for det gamle Munchmuseet, som har stort potensial til å bli et viktig samlingspunkt for lokalsamfunnet.

Institut français de Norvège ønsker å takke Gamle Munch, TOU Scene i Stavanger, samt alle gjester og deltakere for deres verdifulle bidrag til arrangementet.